zaterdag 9 januari 2010

Geld verdienen door zelf een Ebook te maken en te publiceren

Ebook blijft maar groeien
Het Ebook werd reeds in 2005 voorgesteld, maar het succes heeft nog enkele jaren op zich laten wachten. Maar nu menen meer en meer mensen eindelijk het potentieel ervan in te zien. Via websites zoals Amazon.com worden vandaag de dag reeds gigantisch veel Ebooks verkocht. Men verkoopt er zelfs reeds meer Ebooks dan pakweg muziek cd´s. Je kan dus maar beter niet te lang aarzelen alvorens in deze relatief nieuwe business te participeren. Hoe langer je wacht, hoe meer concurrentie je zal ondervinden. Traditionele uitgevers zagen het afgelopen jaar hun verkoop met 5% stijgen, terwijl de Ebook markt in hetzelfde jaar met maar liefst 30% steeg. Bovendien is de winstmarge bij een Ebook groter dan bij een traditioneel boek. Redenen genoeg dus om niet langer te wachten.

Je eigen Ebook schrijven
Een eigen Ebook schrijven is veel eenvoudiger dan het schrijven van een traditioneel boek. Bij een Ebook vallen een hele reeks regels weg waarmee je bij een traditioneel boek diende rekening te houden. Zoals de dikte van het boek of de oplage. Maar het belangrijkste voordeel is zonder twijfel dat je geen uitgever meer nodig hebt om je boek te kunnen verkopen. En dit geldt voor zowel fictie als non-fictie. Een uitgever vinden die je boek wil uitgeven is dan ook nooit eenvoudig en het hield tot op heden enorm veel schrijvers tegen om door te zetten met hun project. Je kan dus voor je Ebook gerust een minder populair onderwerp kiezen om over te schrijven en je kan zelf kiezen of je het boek in zijn geheel wenst uit te geven of in verschillende delen. De software om het Ebook aan te maken vindt je terug bij de fabrikant van het formaat waarin je je boek wenst te publiceren. Je kan hierbij zowel kiezen voor freeware Ebook software als voor betalende Ebook software.

Het formaat van het Ebook
Tot recent werden de meeste Ebooks uitgegeven in pdf formaat. Maar dit formaat begint een beetje gedateerd te geraken omdat het heel erg gebruiksonvriendelijk is op bijvoorbeeld een pda. Je zal bij een pdf bestand dan ook voortdurend moeten horizontaal en verticaal scrollen. Er bestaan dan ook nieuwe Ebook bestandsformaten die de tekst aanpassen aan de grote van het scherm waar het op wordt bekeken. Zo worden Ebooks ook makkelijk leesbaar op een pda, een iPod of op een smartphone. De gebruiker kan zelfs zijn eigen lettertype en het formaat van de letters kiezen. De meest bekende formaten zijn Mobipocket, ePub, Microsoft LIT, PDB, HTML, eReader en FictionBook. Aan de hand van een DRM kan je het bestand ook versleutelen ter bescherming van de auteursrechten. Zo kunnen er geen illegale kopie├źn gemaakt worden. Vaak worden Ebooks in verschillende formaten aangeboden zodat men zelf kan kiezen welke versie men download. Daar Mobipocket eigendom is van Amazon.com, is dit veruit het populairste formaat op dit moment. De kans is groot dat dit uiteindelijk ook de standaard zal worden en dat de andere bestandsformaten weer even snel zullen verdwijnen als dat ze gekomen zijn.

Een Ebook publiceren
Critici weigeren zelfs vandaag nog te geloven dat Ebooks uiteindelijk de traditionele boeken zal verdringen. Men gaat er dan vanuit dat de lezer altijd het papieren exemplaar met de echte kaft werkelijk in zijn hand zal willen voelen. Maar de snelle opmars van portable computers en palmtops bewijst stilaan het tegendeel en bovendien zal vooral de verkoopprijs en het gemak van het downloaden en het overweldigende aanbod de doorslag geven. Een Ebook is nu reeds stukken goedkoper dan een traditioneel boek en een stuk milieuvriendelijker. Maar met het verdwijnen van de uitgever, verdwijnt ook het grootste deel van de marketing. Eenmaal dat je een Ebook hebt geschreven en uitgewerkt, zal je deze dus nog zelf aan man moeten brengen. Je kan deze publiceren op speciale Ebook websites, zoals Amazon.com bijvoorbeeld. Maar ondanks het aanzienlijke bereik van deze websites, zal je zelf nog heel publiciteit voor je boek moeten voeren. Marketing van Ebook sales is echter een booming business en wanneer je de juiste keuzes maakt kan op korte tijd veel meer klanten bereiken dan met een traditionele uitgever. Wanneer je ook nog eens de marketing zelf in handen houdt, dient het zelfs evenmin iets te kosten.

Ebook kopen
Op het inernet zijn er verschillende mogelijkheden om gratis en betalende Ebooks te downloaden. Enkele hiervan zijn:

Readerstore: http://ereaderstore.be/
Selexyzdownloads: http://www.selexyzdownloads.nl/
Ebook.nl: http://www.ebook.nl/
E-bookweb.nl: http://www.e-bookweb.nl/
Amazon: http://www.amazon.com/
Gratis Ebooks: http://www.ereaders.nl/gratis_e-books
Een reactie posten